Friday, April 27, 2012

Smekmånad på Maldiverna Del 3. Att göra

Svaret på vad man ska göra på Maldiverna är superenkelt: Ingenting. Inte ett smack faktiskt! Detta är semestern för den som bara vill ligga still i värmen med en god bok i handen.

Jag hittade den fina boken En Dag i hotellets bibliotek och strosade mest omkring barfota över ön där vi satte oss för en eller annan läskande drink, badade lite på lagun-sidan, promenade ut på den långa sanddynan och skrev en No 1 Bestseller! Många snorklade (utrustning ingick i Basic All Inclusive) och dyker. Två utflykter ingick också. Vi hoppade över turen till den närbelägna ön med lite lokal shopping men åkte den sista kvällen iväg på sunset-trip på båt. I solnedgången serverades vi champagne och spanade på delfiner. Hur mysigt som helst och ett absolut måste!
Hade vi stannat längre tid hade vi troligen tagit en tur som heter Island-hopping, där man åker från ö till ö för att bada och äta.
Vi träffade ett annat par som också åkt med Fritidsresor. De hade startat sin tvåveckorsresa med att kryssa bland Maldivernas atoller i en vecka och sedan följa upp med Kuramathi Islans Resort den andra veckan. De var väldigt nöjda och hade varit på öar där det "endast rymdes ett volleybollnät." Värt att titta närmare på för er som funderar på att boka resa till Maldiverna.

Kvällstid består göromålen av att närvara vid goda middagar och dricka härliga drinkar!

Det finns dock ett måste: Ta mer er minst 50 i solskyddsfaktor. Jag vet, det låter inte klokt, men Maldiverna befinner sig nästan mitt på ekvatorn och solen är galet het. Cirka en halvtimmes direktsolning per kroppssida på förmiddagen och likadant på eftermiddagen är vad man klarar av. Första dagarna tycktes alla helt flammiga och undertecknad brände sina fötter på ett rätt imponerade sätt. (Om man promenerar i sanden sjunker tårna ner och bränns inte; effekten blir kräftröda plattfötter med helt likbleka tår. Mycket charmigt!) För den rödlätte eller ljushyade går det utmärkt att resa till Maldiverna men, som sagt, det är hög solskyddsfaktor och gäller.

Tre standardfrågor:
Finns småkryp/insekter?
Ja, det finns s k fruit-bats, stora fladdermöss, i vartenda träd. De äter frukt-nektar och är helt fredliga. Ingen fara där. Vi såg någon enstaka råtta när vi promenerade genom växtligeheten mitt på ön. Hittade även en kackerlacka. Färglada ödlor är överallt!
Regn?
Det kan regna och vara lite småmolnigt. Det är dock väldigt snabbt övergående(det handlar om minuter). Fritisresor sänker sina priser rätt krafigt from maj-september, som ska vara Maldivernas vinter. Satsa på högsäsong om du/ni ändå ska göra en sådan lång resa och vill ha vackert-väder-garanti.
Valuta?
Vi använde amerikanska dollar för att ge dricks. De som arbetar på ön tjänar i snitt 3000 kronor per månad. Vissa av dem ser inte sina familjer på flera år för att de måste spara så länge för att kunna ha råd med resan hem. Servicen är fem-stjärnig och de gör verkligen allt för du som gäst ska vara nöjd. Be humble and be generous!
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...