Saturday, November 3, 2012

All Hallows Eve

Jag tycker om tanken på att hedra de som en gång levat. Det är något vackert i det att så många i dagarna beger sig till gravplatser för att minnas nära och kära. Det är också oerhört poetiskt, inspirerande rent av, från en skrivande synvinkel.

Dagen till ära har jag och maken gjort färdigt våra pumpor. Min blev den gladare versionen. Makens blev mer makaber.När jag bodde i Spanien skrev jag en lång artikel om Halloween. Jag minns inte alla historier och urpsrung, annat än att det från början var en hednisk tradition för att fira att man skördat och gick in i vintertid. Traditionen med pumporna sägs ha kommit till för att man ville skydda hemmet från onda andar och älvor som tydligen var ovanligt många vid just den här tiden på hösten. Genom att sätta ut pumpor med skrämmande ansikten skyddades hemmet från de dåliga andarna.
Historien om bonden Jack O´lantern är mycket förknippad med att lura djävulen och döden på olika sätt. Alla ni som läst Harry Potter förstår vad jag menar apropå "The Tale of the threee brothers", sagan som magiska barn läser och som lämnar ledtrådar till Harry, Ron och Hermione.

Idag tänder jag ljus för mina kära som inte längre finns här, de som inte kunde lura döden, och sänder dem många varma tankar av tacksamhet för all tid och alla minnen vi fick ihop.

Happy Halloween!

3 comments:

 1. Det är fint med den här dagen, med alla ljus och tankar till de som inte finns med oss längre.
  Med risk för att du skrivit om detta tidigare; hur länge bodde du i Spanien? Var någonstans? Var det lättare att få skrivuppdrag där?
  Trevlig kväll!

  ReplyDelete
 2. Jag bodde närmare 10 år på Solkusten. Härligt väder nästan varje dag- jätteroligt att ha fått varit med om. :-) Jag skrev för en tidning under ett års tid, jag fick två-fyra helsidor att göra vad jag ville med. Det bidde en serie på temat historia och mystik. Hur kul som helst och en sådan där ödes-grej; det gick lekande lätt att få uppdraget! Inte svårt alls! Långt ifrån den konkurrens som finns i Sverige. Kramar till dig!

  ReplyDelete
 3. Det låter som en fantastisk upplevelse! Har bott ett halvår i England och rest runt i ett halvår, men kan verkligen tänka mig att i framtiden bo någon annanstans än Sverige ett tag.
  Kram!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...