Monday, June 24, 2013

Fråga från bloggläsare om publicering på Amazon: E-böcker på svenska?

Det kom en fråga på bloggen:

"Hej Lovable, ... tänkte bara höra med dig om du tror att det är värt att skriva Amazon böcker på svenska."

Amazon älskar expansion och de är helt klart på gång med att öppna även svenska som utgivningsspråk men dock är det inte gjort riktigt ännu. Nu, om man har en bok på svenska som man vill ge ut som e-bok så finns det flera bra alternativ. Beroende på vad det är för typ av bok skulle jag säga att tillvägagångssättet är olika:

Roman/Barn/Spänning:
Satsa på e-bok via publit och bokrondellen för att nå Sveriges läsare.

How-to på svenska:(tänk på att marknaden är liten i jämförelse med den amerikanska/engelska):
1. Återigen egenutgivning, antingen helt själv med allt vad det innebär med formattering och omslagsarbete eller 
2. publicering via Vulkan som sätter dig helt på banan med formattering, korrläsning och upplägg på bokrondellen och alla svenska internetbokhandlare. 
3. Om du vill köra enbart på online business, satsa på att få svenska affiliates via den svenska motsvarigheten till Clickbank: Shoutly( d f Clickbroker). Här hittar du internetentreprenörer som vill hjälpa dig att sälja din bok genom att lägga upp säljsidor eller uppmärksamma den på bloggar eller i sociala medier. Med ett säljande ämne och en duktig affilate kan du sälja tusentals böcker. Men, du får vara beredd att dela med dig av kommissionen; 75% är inte ovanligt att belöna sin affilate med för att han/hon öppnar nätet för dig. Billigare E-junkie är ett utmärkt alternativ för samma sak. Skriver man boken på svenska är marknaden återingen, smalare, men det är do-able.
Med affilate branschen är kunskap om ord som opt-in page, listbuilding och Alexa-ranking viktiga delar att komplettera sin boklanseringsplan med. Jag får anledning att återkomma angående sådana frågor längre fram. (Har ni specifika frågor? Maila och jag ska svara här på bloggen så gott jag kan!)

Sist, men inte minst: Har du kanske redan nu ett stort nätverk med läsare/kontakter på din blogg/Twitter/ Linkedin eller Face Book/Vine? Då skulle jag lägga upp en länk till Gumroad där de kan köpa och ladda ned din bok.

Amazon är helt otroligt för det engelska språket. Jag har köpare av mina böcker från främst USA, England och Tyskland inom how-to genren. Det är inte särskilt knepigt att skriva how-to böcker och svenskar har oftast rätt bra engelska. Mitt hetaste tips är att anlita någon som Elance som korrläser eller borstar till texten innan publicering.

Hoppas det hjälpte! Må skriv- och säljgudarna vara med er!

Helena

5 comments:

 1. Men du, nu blir jag nyfiken, har du skrivit om hur själva skapandet av e-boken går till? Alltså hur gör man när man har innehållet, råtexten klar? Hur liksom paketeras den? Tack du har klart enormt bra kunskaper inom detta! Kram Caroline

  ReplyDelete
 2. Kul att du gillade Victor!
  Tack Maria, hoppas den inspirerar dig också!
  Caroline- Jag har inte skrivit hela boken om hur man skapar e-böcker ännu och vilka vägar som är bäst m m, men det är på gång! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa skriv den! The perfect how to book, about how to publish a how to book:) kram Caroline

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...