Tuesday, June 25, 2013

Rond ett av bokredigeringen är klar

Jag har nu tagit mig igenom de närmare 300 sidorna i del ett i trilogin. Målet har varit att klara ut frågetecken men också att generellt lägga an en liten annorlunda ton. Jag har ändrat kapitelordning, tagit bort kapitel, dödat mina darlings och faktiskt ändrat boktitel. Yup. Detta är genomgripande för att ge hela boken en ny stämning.
Att det skulle vara så svårt hade jag aldrig kunnat tro. Det är så mycket lättare att skriva how-to böcker. Där håller man sig till fakta och inte en massa broderande hela tiden. Men, manus ser nu efter första omgången lite renare ut och jag anar en ny ton. Dock är jag långt ifrån nöjd. Jag inser hur jag låst mig vid historien som den är skriven och det är med närmast våld som jag nu måste separeras från vissa delar av historien som jag levt med under så många år.
Jag hoppas att en till omgång, med ännu ett lager av stämningsförhöjande detaljer och utbyggnader, ska göra susen. Sen är det dags att göra samma sak med del två i trilogin och sen, äntligen, är det dags för ett nytt försök hos bokförlagen. Version 3000-någonting...

2 comments:

  1. Härligt! Det är så här jobbet ser ut för oss som skriver. Känner igen mig så väl i det du beskriver. Först skriver man, håller hårt i sitt lilla skötebarn, vägrar kompromissa, lägger det åt sidan, det får ligga och skämmas en stund. Sedan är det dags. Plocka fram och redigera. Ge det nytt liv. Skicka in igen. Återupplivning!!!
    Åh, vad jag håller tummarna för dig, Helena - du är så jäkla envis o modig. Och det behövs i den här branschen.

    ReplyDelete
  2. Tack för dina snälla ord Maria! Jag ser så fram emot att få de här ändringarna klara. Att få komma i hamn. Du inspirerar mig mycket. Du har ju verkligen KÖRT på och se på dig nu: hela din hemsida är full av bilder på dina publicerade böcker! Fantastiskt! :-) Kramar Helena

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...