Monday, November 28, 2011

Rättigheterna till din bok- hur skyddar du din bokidé?I egenskap av jurist var en av de första sakerna jag uppmärksammade i alla böcker om skrivande och studerande av t e x sidor där man kan registrera idéer för TV, hur man på bästa sätt skyddar sin idé. I mitt fall har jag arbetat en ruskigt lång tid med mitt första manus och därför kändes det helt naturligt att också registrera manus innan jag skickade ut det första gången.

Det finns i princip tre saker att säga om bokidéer som är av vikt när det gäller dess skydd och vad man kan göra själv.

1. Det finns inget skydd för idéer. Men hoppet är inte ute, ju mer detaljerat du kan visa vad du "klär ut din idé i", d v s vad boken handlar om, så ökar chanserna för dig att kunna skydda ditt verk.

2. Med punkt nummer ett i åtanke ska du alltså se till att kunna visa att ditt manus var skrivet och klart  att lämna in till förlag vid en viss tidpunkt. På det sättet kan ingen som råkar finna ditt manus någonstans på vägen, sen komma och säga att de skrivit din story.

3. Hur gör du det? Enkelt. Någon vecka innan du postar in dina manus postar du ett exemplar till dig själv. Rekommenderat och väl igenklistrat. Och nu kommer det viktigaste. ÖPPNA UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER BREVET. Genom datumstämpel på brevet och obrutet brev har du bevis för att du skickade ditt manus innan vem det än kan vara har hunnit få tag på det.

Alternativt kan du göra som jag; istället för att skicka det till mig själv skickade jag det till en advokatbyrå som har det liggande i sitt arkiv. Nej, det är ingen byrå som jag arbetar på, det skulle kunna undergräva hela trovärdigheten i det hela. Jag har helt enkelt gjort mig till klient hos en advokatbyrå som jag anser har gott rykte.

Nå, vad sägs? Är det bara jag som är paranoid eller gör någon av er samma sak?

4 comments:

 1. hehe, detta är en fråga som många frågar om på det skrivforum jag besöker. Själv har jag inga planer på att skydda min idé, dessutom har jag för mig att det automatiskt är copyrighted så fort det existerar i en form som du kan styrka (textdokument, papperskopia etc) om jag inte missförstått saken eller blandat ihop det med amerikanska regler?
  "both US and international copyright law automatically protect all "original works of authorship". There's no legal requirement that you register them with the Copyright Office, place copyright notices on them, etc. So long as you can prove they are your original work, you are automatically protected. "
  Gäller detsamma i sverige?

  ReplyDelete
 2. Jag mailar manuset till mig själv och till maken samma dag som jag skickar det till förlag. Jag hoppas att det räcker.

  ReplyDelete
 3. Haha, nej, så paranoid är jag inte. Längre. För såklart var jag det tidigare. Men så bestämde jag mig för att rycka på axlarna. Ingen hade kunnat hävda att "Som någon annan bäddar" vore deras. Jag hade skickat avsnitt efter avsnitt via mail till en kompis för att kunna hävda datum. Skickade till mig själv i papperskopia. Fixade vittnen etc. HAHAHA. Shit, vad jag var paranoid. Nu tycker jag bara att det är skoj att få diskutera romanidéer via bloggen. Men det är klart, tänker man sig att skriva en serie eller nästa Harry Potter, då ska man vara försiktigt.

  ReplyDelete
 4. Vad kul med allas syn på saken!
  Katarina- Du har helt rätt, det är ditt eget verk och skyddat i och med att du skapat det. Och detta bevisas genom mail/post/datum för skapande av dokument etc. Knasigt system egentligen.
  När jag registrerade några TV-programsidéer i USA registrerade jag manus hos Writers Guild of America. Kändes mycket Von Anka med säkerhetsvalv och hemlighetsmakeri. Men USA är ju de stora skadeståndens land så där finns det kanske skäl för att ta extra mycket hand om sina rättigheter, även om de i teorin är skyddade i och med skapandet.

  Anneli och Hanna- Ni har varit lite försiktigare, vilket glädjer en jurists hjärta :-) (I alla fall innan Hanna blev vårdslös, he he)

  Återigen, kul med allas kommentarer!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...