Thursday, February 16, 2012

Manus till specifik förläggare

Jag kan efter ett antal manusutskick summera svars-hastigheten enligt följande:

*De förläggare som jag på olika sätt såg ut och adresserade manus-breven till personligen, hörde av sig inom tre månader.

*De förlag som jag skickade manus till "manusgruppen" eller liknande, ger inte alls samma respons. Där dröjer svar länge, länge, länge.

Jag hade ingen kontakt per telefon med förläggare innan första manus-utskick till specifik förläggare. Jag tittade helt enkelt på foton på förlagens hemsidor och valde den som passade för genrer och min känsla. Någon annan som haft samma erfarenhet?

8 comments:

 1. Skickade du mejl till förlagen först? Jag vet att vissa gör det...Ska själv börja skicka iväg mitt manus och är lite fundersam över hur jag ska gå tillväga...

  ReplyDelete
 2. Caroline- Jag hade ingen kontakt med förläggare på något sätt innan jag skickade mitt manus. Det här var när del ett i trilogin skulle iväg. Jag gick in på bokförlagens hemsidor och valde helt enkelt ut de som var ansvariga för den ålder som mina barn/ungdomsböcker passar in på. Fanns det fler förläggare, tog jag den vars namn eller foto mest tilltalade mig! Jag följde även min känsla och skickade till ett förlag som normalt inte ger ut barn/ungdomsböcker. De ringde mig några månader senare! Det sistnämnda förlaget hade inte någon information om barnböcker på hemsidan så jag chansade. Det rekommenderas dock inte om de uttryckligen undanber sig vissa manus-genrer. Tror också på att maila förläggare innan man skickar in. De minns en bättre då! Lycka till!

  ReplyDelete
 3. Jag har nästan bara skickat till manusgrupper och fått både snabba (inom 3 månader) och långsamma svar. Man är ju så nyfiken på vad som händer med ens manus på förlagen under tiden då man väntar :)

  ReplyDelete
 4. Jag har inte skickat in mitt manus än men jag har mailat lite frågor till folk på förlagen. En del svarade personligen och var väldigt trevliga och uppmuntrande. Det får mig att känna att om jag skickar mitt manus till de förlagen så har jag redan fått en "kontakt" som jag kan maila och påminna om att mitt manus är på väg till dem. Känslan är att mitt manus kommer bli läst och att jag kommer få besked. Värre var det med mitt favoritförlag där jag inte lyckats få kontakt med någon eller ens fått en levande människa att läsa mina mail, bara automatreply. Men.. liiite utmaning måste det vara eller hur ;)

  Lycka till!

  Sofia

  ReplyDelete
 5. Sofia- Det låter jättebra att du har en tidigare kontakt. Skicka med en brasklapp om det tillsammans med din synopsis och personligt brev! Vad för typ av bok skriver du?
  Anneli- Ja, SJUKT nyfiken! OM man ändå kunde vara en fluga på väggen hos förlagen man skickat till...

  ReplyDelete
 6. Bilderböcker!

  Sofia

  ReplyDelete
 7. Sofia- Vad kul! Har du någon blogg/hemsida?

  ReplyDelete
 8. Nej, jag känner att tiden inte räcker till just nu. Men det är ett kommande projekt helt klart!

  Sofia

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...