Friday, September 7, 2012

Oh the irony, jag har mördat redaktören på Babel!

Det är bara att lägga korten på bordet. Jag har mördat någon ur verkliga livet. Clara Törnwall , som är redaktör på Babel, skrev under skoltiden excellenta listor av allt vi skulle lära oss i skolan. Jag lånade dem ofta av henne och imponerades alltid av hennes perfekta handstil och fulla kontroll över vad som skedde på lektionerna. (Till skillnad från mina egna, röriga noteringar när jag i vanligt drömskt tillstånd skrev fantasihistorier om helt andra saker.)

När jag många år senare skrev en spänningsroman om en exemplarisk student var det ingen tvekan om saken. Karaktären skulle heta Clara Törnwall, dock med en annan stavning. (Det är det enda försvar jag idag kan använda mig av.) Min Klara Thörnwall är mörkhårig, lång och slank. Hon bär alltid med sig vackra skrivböcker och har ett öga för minsta detalj. Hon är studenten jag sökte för rollen som jur. stud till min spänningsroman och plötsligt vällde minnen fram från skoltidens Clara...

Idag ligger manus komplett med karaktären med den vackra handstilen och mystik från Stockholmsmiljöer, på förlagsskrivbord runt om i landet.

( Jag förstår också att jag aldrig någonsin kommer att få besöka Babel med mina böcker... )

5 comments:

 1. Det är ju iofs möjligt att förlaget tvingar dig att byta namn på personen i fråga. :-)

  ReplyDelete
 2. Ha ha. Lycka till med manuset. Tur att hon finns på Babel och inte på ett förlag. Fast det kanske annars vore en idé, att namnge karaktärer efter kända förläggare ;-).


  Kram Frida

  ReplyDelete
 3. Emmelie- Så klart du ska! Ska bara skriva under förlagsavtalet först! ;-)
  Hanna- Varför känns detta så typiskt mig, liksom... Kul att man kan glädja folk med sina konstigheter i alla fall!
  Manne- Om Clara tycker om storyn kanske jag får behålla Klara? Kanske sända ett mail till Babel och fråga om det är okej med eh... lite mord på redaktionen?... Uhh, scratch that last!
  Frida- Jag tror att du just gav mig en utmärkt idé! ;-)
  Kramar till er alla!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...